Kalas och äpplepaj med lågt GI
Solen skiner och det är riktigt varmt och skönt ute. Igår eftermiddag var vi på 28-års kalas. Där fick vi en underbar äpplepaj med vaniljsås som smakade alldeles förträffligt. Recept på en sund variant kommer längre ner på sidan. Men jag fick inte bara träffa en massa trevliga människor utan även min alldeles egna lilla älskling som snart är 5 månader.
Här tillsammans med födelsedagsbarnet.
Här smilar vi upp oss mot farmor!
Idag ska vi äta en tidig middag för att sedan bege oss till Lidköping för idag är det match, igen. Heja GIF!!!!
Snabb äppelpaj med lågt GI
Mycket god och sund äppelpaj som har ett lågt GI. Dessutom går den mycket snabbt att göra och du kan variera dig med olika ingredienser.
Variationsrik äppelpaj som är hälsosam och som går snabbt att göra och ger väldigt lite disk, eftersom man bara strör över alla ingredienser. Det fett som används är flytande margarin som innehåller låg andel mättat fett. Vidare används inte vanligt vitt socker utan råsocker, brun farin, fruktsocker eller honung vilket gör detta till en efterrätt med lågt GI som man både mår bra av och är bra för den som tänker på vikten, dessutom mycket god!
Tid: 30 min varav 20 min i ugnen
4 portioner
Du behöver:
- 3-4 små syrliga äpplen
- ½ dl råsocker, brun farin, eller fruktsocker (eller en blandning av dessa).
- 2 tsk kanel eller kardemumma
- ½ dl flytande margarin
En eller flera av följande ingredienser (ca 2-3 dl sammanlagd volym):
- havregryn
- mandelspån
- hackad mandel
- hackade hasselnötter
- hackade valnötter
- kokosflingor
- ströbröd
- vetemjöl
- mandelmassa (i små bitar, eller riven)
Gör så här:
Skala äpplena (har du riktig bråttom strunta i det), och skär i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några "snygga" bitar). Lägg bitarna i en ugnsfast form.
Strö över socker och kanel/kardemumma.
Strö över de "valfria" ingredienserna i listan. Tänk på att havregryn, mandel och nötter är nyttigast, så ta mest av dem för att få ett lågt GI.
Ringla över flytande margarin.
Grädda i ca 20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.
Servera med yoghurt(10%) eller vaniljvisp(12%) eller vaniljsås.
Ät och njut med gott samvete.
Allt ser gott ut.........framför allt farmors lilla pudding