Hot, hot, hot!!!

Ja, det är väl bara förnamnet på dagen idag. Men vi ska ju inte klaga, eller hur? Det är ju värme och sol vi längtar efter hela året och när den väl blir så, då klagar vi. Herregud vi blir aldrig nöjda! Vad är det för fel på oss? Vi vill alltid i alla lägen att allt ska vara lagom. Och visst är det bäst när det är lagom men detta ord kan ju se olika ut för olika människor. Visste ni att ordet lagom är svenskt med betydelsen precis rätt, tillräckligt, så bra/mycket som det borde vara.

En flitigt citerad, folketymologisk, förklaring är att ordet lagom härstammar från det gamla bondesamhällets måltider, då alla på gården åt från samma gryta och drack ur samma bägare. Då ville det till att det räckte "laget om". Detta är dock en myt. Svenska Akademiens ordbok listar etymologin som en åldrad böjningsform av lag där ändelsen -um i fornsvenskan angav dativ i pluralis (jmfr. t.ex. uttrycket "honom"). Ursprungsbetydelsen av laghum, som var den vanligaste stavningen, var "enligt lagen", "lagligen". Det behöver inte nödvändigtvis referera till en juridisk lag. Istället är det "lag" i betydelsen "gemensam" som avses. Ordets betydelse har senare försvagats och kommit att betyda ungefär "lämplig", "passande", "till det gemensamma" eller mera fritt "varken för mycket eller för lite" eller "lika mycket som alla andra".

Här är en alldeles lagom söt kyckling eller ska man säga en före detta, som Lexeman älskar.Ha det gott go vänner där ute!


Kommentarer
Postat av: carina

Lagom är ett alldeles förträffligt ord bara alla kunde ha samma "lagom" som jag!

2009-06-30 @ 06:51:34
URL: http://sinneskatten.blogspot,com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0